Monday, July 9, 2007

Llanberis

Sabtu 07/07/07 - Kami ke Llanberis (disebut Eanberis) di Negeri Wales kira-kira 160km ke selatan Liverpool. Ianya sebuah kawasan pergunungan dan tasik. Di sini juga dahulunya sebuah kuari besar yang memecahkan batu gunung untuk dijadikan kepingan-kepingan batu untuk binaan. Kami menyewa kereta untuk 2 hari dengan kos GBP70 termasuk insuran dengan akses GBP100. Kalau apa-apa hal, kereta calar atau kemek atau cermin kena batu ke, denda maksimum ialah GBP100. Kadar standad ialah akses GBP500. Kali ni kami sewa kereta kecil saja, untuk perjalanan 300km cuma menggunakan petrol sekitar GBP20. Sewa kereta bermula sabtu jam 1430 dan tamat isnin jam 1430.

Kali ini kami bercadang untuk berkhemah satu malam. sebab pagi ahad kami cadang nak mendaki Gunung Snowdon.

Peta lokasi

Jalan menghala ke Wales

Tasik Padarn yang jernih airnya

Keterangan tentang aktiviti kuari di Padarn suatu ketika dahulu (1870). Perhatikan ada 2 bahasa digunakan iaitu bahasa Wales dan English.
Berkhemah di kaki Gunung, sepatutnya kena bayar GBP4 tetapi kami tak dapat menghubungi tuan punya lapang kem ini kerana kami sampai agak petang dan kami keluar pula awal pagi. Puas mengetuk pintu rumahnya tetapi tiada jawapan.

Walaupun musim 'summer' tetapi cuaca di sini sejuk, aku tak dapat tidur nyenyak kerana kesejukan. Kami hanya bawa satu gebar untuk alas tempat tidur dalam khemah. Wudhu pun guna air sejuk. Solat pula buat sambil duduk dalam khemah.
.

No comments: