Monday, July 2, 2007

Gambar sekitar London

Ahad 1/7/07 - Kami berjalan sekitar tempat menarik di London. Beli tiket tiub untuk merayau satu hari kawasan London dengan harga 5.10 pound seorang. Kami merayau bermula 8pagi dan tamat 5ptg. Waktu solat di London sekarang ini - subuh 3:30, terbit matahari 4:45, zohor 1:30, asar, 5:30, maghrib 9:30 dan isyak 11mlm. Kami masih boleh jamak dan qasar iaitu bagi zohor dan asar dan bagi maghrib dan isyak. Pukul 9:00 mlm baru kami bertolak ke Liverpool dengan menaiki bas. Kira-kira 5 jam juga perjalanan. Tiket bas lebih murah berbanding k/terbang atau k/api, iaitu 8 pound seorang.
Awek ni sedang kayuh basikal sekitar Trafalgar square. Berkayuh basikal di sini merupakan perkara biasa dan basikal adalah antara kenderaan utama.
Polis berkuda yang berkawal sekitar istana Buckingham.
Rumah lama di taman Hyde dibina sejak tahun 1898.
Istana Buckingham ini dikunjungi ramai orang hanya untuk melihat perbarisan pukul 1100 iaitu detik pertukaran pengawal yang tegak berdiri di pintu masuk istana.
Beginilah banyaknya spesis burung di taman Hyde. Kalau keadaan begini ada di Malaysia mungkin dah lama lenyap itik dan angsa tu disembelih.
Harga petrol di London 0.989 pound = RM6.81 seliter.
Sudut pengucap di taman Hyde. Di sini seseorang boleh bercakap apa yang dia suka. Pernah saya tengok satu ketika seorang padri memberi ceramah yang didengari oleh 2 orang.
Sesuatu yang baru di London, semacam kat Tasik Titiwangsa.
Tower bridge yang masyhur.

No comments: