Saturday, July 14, 2007

Cordoba

Khamis 12/7/07 - Pagi-pagi selepas minum pagi kami mula bertolak ke Cordoba. Rupanya 'breakfast' yang hotel bagi cuma secawan kopi atau teh dengan sepotong kek. Kami berjalan kaki ke stesen bas utama sejauh 7km berpandukan GPS. Perjalanan bas ke Cordoba mengambil masa lebih kurang 2jam. Kebanyakan laluan melintasi ladang zaiton, bunga matahari, gandum dan jagung. Hampir semua tanah sepanjang perjalanan diguna untuk bercucuk tanam.

Di Cordoba kami pun berjalan kaki untuk ke sesuatu tempat. Lebih kurang 7km juga lagi kami berjalan. Jumlah jalan kaki pada hari ini 14km. Bila dah letih kadang2 tu masing2 nak marah-marah. Maklumlah cuaca pun cukup panas sehingga 42C.

Berbasikal di sini merupakan perkara biasa, mereka tidak risau kenderaan bermotor lain. Pengguna kenderaan bermotor menghurmati pejalan kaki dan basikal.

Ladang zaiton semacam ladang kelapa sawit di Malaysia.

Keterangan tentang sejarah masjid di Cordoba yang sekarang bertukar nama Meaquita Catedral.

Inilah Mezquita catedral, di dalam masih ada kesan masjid asal. Kami tak sempat untuk memasukinya kerana semasa kami sampai hari dah petang dan pintu telah ditutup. Gambar poskad menunjukkan binaan yang hampir serupa dengan alhambra dan juga binaan masjid di Madinah dan Mekah.


Kaunter masuk hotel Sanmartin tempat kami menginap. Hotel ini tak jauh dari masjid Mezquita. Kami duduk dulu dan bayar masa keluar sebab tak cukup tunai Euro. Bank dah tutup jam 1500. Nak pakai kad kredit katanya mesinnya rosak dan takut tercas berganda. Mereka percaya kepada pelanggan, tidak seperti di Malaysia nak kena bayar deposit dulu sebelum masuk. Hotel ini lebih mahal sedikit dari alhambra iaitu 20E seorang tapi ada pendingin hawa dan TV. 'Breakfast' kat sini selesa sikit ada susu, cornflake, roti, teh/kopi dan jus oren.

No comments: