Saturday, November 3, 2018

Lumba Basikal Kelantan Century Ride 2018

Peta laluan berserta masa cut off
Menunggu di bawah bumbung bangunan. Hujan lebat.
Lokasi permulaan/tamat
Draf belakang orang muda
Gilir draf
Berenti rehat di masjid selepas CP3 sekitar Machang. Kami tiba di CP3 sekitar jam 1130 tapi sudah tiada orang. Sepatutnya cut off 1200.

Rekod dari Apple 3


Rekod dari Garmin Etrex 30 (Irsyad).

Medal bagi pasukan Tamar  yang diberikan masa kutipan kit lumba.

Nota: Sumber makanan:- Sebelum kayuh sarapan nasi kerabu, roti dan kopi. Semasa kayuhan air madu, kurma dan kismis. Selepas kayuh nasi sup tulang, telur dadar dan carrot susu. Malam makan mee sup itik dan teh hijau Bangkok.

Monday, October 8, 2018

Perhentian Island Challenge 2018

6 Okt 2018 telah berlangsungnya acara renang air terbuka (OWS) di Pulau Perhentian Besar anjuran Swimon bagi siri ke-5. Ada 2 acara iaitu 16km pusing pulau dan 4km dari Teluk Pauh ke Pantai Penyu (pergi-balik). Aku hanya mampu untuk 4km sahaja.

Alhamdulillah berjaya menamatkan renangan dalam masa 1 jam 30 minit. Menjadi juara bagi kategori umur 60 tahun dan ke atas. Tak sangka aku menjadi juara pada usia 61 tahun.

Mungkin eluk juga aku kongsi pengalaman renang ku. Aku mula renang ketika masih kecil mungkin sekitar umur 6 tahun lagi. Tanpa belajar dengan sesiapa, sekadar mandi lubuk bersama rakan-rakan sebaya. Semasa kecil hampir setiap hari aku ke lubuk tak jauh dari rumah. Lubuk tersebut nama Lubuk Dalam. Memang ada tempat agak dalam. Kami menyelam ke dalam lubuk (sekarang orang panggil free diving) untuk mengambil tanah liat buat mainan burung seruling/serunai. Banyak patung tanah liat yang dihasilkan. Ada ketika ayah ambil tanah liat yang aku kumpul untuk buat tayammum. Kami juga main terjun dari jambatan (gertak). Semuanya tiru kawan-kawan. Ada kawan-kawan yang hebat terjun dari dahan pokok getah yang agak tinggi tapi aku tak berani menirunya. Kami juga main kejar-kejar. Kepada yang lemah kesian jugak terpaksa mengejar untuk tempoh yang agak lama. Untuk mengelak dari dikesan kadang2 kami keruhkan air. Masa tu tiada goggle. Melihat terus dalam air. Lepas main air semua mata merah2. Teknik renang kampung walaupun tak laju tetapi water confidence sudah ada. Antara nama2 renang kampung ialah renang katak, renang itik dan gaya bebas.

Aku meminati renang semula setelah agak tua (umur 40an). Semasa berkursus seminggu ISO 9001 pada tahun 1999 di Port Dickson, aku sempat belajar beberapa tip renang moden dengan penceramah yang juga seorang  juru terbang dari New Zealand. Dia beritau berenang kayuh tangan satu persatu. Dia suruh beli video renang dan belajar dari situ. Video pertama aku beli ialah dalam bahasa China yang mengejar semua teknik kuak dada, lentang, gaya bebas dan kupu2. Tapi aku lebih meminati gaya bebas. Kira-kira 6 bulan juga aku tengok dan kaji video tersebut. Seterusnya ada kawan basikal (Rashin) yang tertengok video teknik Total Immersion lalu dimaklumkan kepadaku. Aku cuba menirunya.

Pada tahun 2008 merupakan renang air terbuka Kapas-Marang pertama aku buat melalui latihan sendiri. Masa tu agak takut-takut, cukupkah latihan. Tanya Mr Chan cukup ke latihan 3km di kolam untuk renang laut 6.5km. Dia kata cukup. Aku pun tawakkal dan masa tu air laut pun jernih dan kebetulan dapat renang bersama satu kumpulan yang hampir sama kelajuan. Alhamdulillah masa agak baik 2jam 45 min.

Yang paling terkini ialah teknik Adam Walker yang diberitau oleh Cikgu Bazli (guru renang). Aku perhati video pendeknya yang membandingkan teknik biasa flat dengan hip rotation.

Untuk cabaran Perhentian, aku telah berlatih bersama Armee/Hairul (perenang Selat Melaka). Sebulan sebelum cabaran Perhentian beliau mengajak berenang kolam jarak jauh sekali seminggu. Minggu pertama kami buat 4km, kedua 5km dan ketiga 3km. Alhamdulillah latihan begini telah meningkatkan keupayaan kami. Kami tidak suka teknik drill.


Berikut ialah pencapaian bagi tahun 2018,

Acara Kedudukan
1st Port Dickson 2
2nd Putrajaya 4
3rd Port Dickson 3
4th Bukit Merah 3
5th Perhentian 1

Bersama Saiful dan Izam
Rekod jam Apple 3
Bersama Armee (Hairul) rakan latihan
Masa resmi

Saturday, September 8, 2018

1st Asia Pacific Masters Game 2018, Penang

Alhamdulillah berpeluang menyertai acara renang selama 3 hari (dari 5 hari) pada 6-8 September 2018. 200m, 400m dan 800m gaya bebas telah dipilih. Ini merupakan kali pertama menyertai renang kolam dengan permulaan pada tapak lompat (start jump). Tidak seperti renang terbuka (OWS), masa yang singkat menyebabkan kita agak gementar dan bimbang. Antara kebimbangan ialah air memasuki goggle semasa terjun dan penyumbat telinga tertanggal. Gementar telah menjadikan renangan agak penat dan pada denyutan jantung yang tinggi (sekitar 170 degup).














Tuesday, August 14, 2018

MOWS siri 4

Alhamdulillah sempat mengambil bahagian dalam OWS siri ke 4 anjuran Swimon di Bukit Merah lake town resort, Perak pada 12/8/18.



Dapat no 39 dari 61 peserta
 Dapat no. 3 bagi kategori 60+ tahun
Kutipan mata selepas 4 siri

Monday, July 2, 2018

MOWS siri 3 - Bagan Pinang

1 Julai 2018, Pantai Bagan Pinang, Port Dickson, N5.
Graf denyutan jantung selepas aktiviti
 Laluan renang
 Tiba di garisan penamat
 Maklumat renangan
 Graf kadar denyutan jantung semasa berenang
Keputusan dari fb swimon
Kedudukan keseluruhan 3000m, no. 90
 Kedudukan keseluruhan lelaki 3000m, no. 71
 Kedudukan mengikut kumpulan umur, no. 3

 Overall ranking after 3rd leg