Monday, December 31, 2007

Joging di Perlis, Kelantan, Tgnu

21&22/12/07 (Raya kurban ke 2 & 3) - Tahun ini aku balik beraya ke rumah isteri di Perlis. Untuk mengelakkan kesesakan lalu lintas aku mengambil laluan tepi pantai iaitu melalui Sabak Bernam, Setiawan, Bota (kiri atau kanan?) dan keluar untuk memasuki lebuh raya di Cangkat Jering. Selain mengelak kesesakan jalan ini juga tiada tol dikenakan.

Raya ke 2 dan ke 3 mula joging sekitar bendang padi Kg. Kechor, lebih kurang 2km dari Kangar.
Garisan kuning ialah laluan sekitar bendang padi.Masih ada lagi rumah lama berdindingkan rumbia di Kg. Kechor.


Anak-anak seronok mandi di Sungai Besar yang merupakan sumber air yang dialirkan ke sawah padi.


23/12/07 - Raya ke 4 bertolak ke Pasir Puteh, Kelantan. Lebuh raya Sg Petani-Gerik sudah sedia digunakan, bagaimanapun peta GPS belum dikemaskini. Di lebuh raya timur-barat terutama di Jeli, banyak jalan belubang akibat hujan lebat musim tengkujuh. Tahun ini berlaku tanah runtuh yang serius di jalan Gua Musang-Jeli dan Gua Musang-Kuala Krai. Sesiapa yang pulang ke KL melalui Gerik terpaksa mengahadapi kesesakan yang teruk. Bagaimanpun sesiapa yang memelih laluan ke Terengganu seterusnya melalui Lebuhraya Pantai Timur tidak mengalami kesesakan jalan raya.

Pada hari Krismas aku dan isteri joging sekitar Kg Sungai Petai dan Gong Kedak.


26/12/07 bertolak ke Kuala Terengganu untuk mengikuti persidangan fizik PERFIK 2007. Di Terengganu makanan pilihan kami ialah sotong, ikan dan udang goreng tepung. Selain itu juga keropok lekur, nasi dagang dan pulut gaul nyior dengan ikan masin. Pulut gaul nyior + ikan kering dan nasi dagang ada disajikan untuk sarapan di Primula Beach Resort.Kucing merayu meminta ikan yang kami makan.


27 & 28/12/07 - Joging bersama isteri sekitar pantai batu buruk seawal 0630. Yang seronoknya joging kat pantai ni, tak payah pakai kasut dan hentakan pada lutut dan tapak kaki dapat dikurangkan. Setiap kali kalau aku berpeluang menginap di hotel yang berdekatan pantai aku tidak akan melepaskan peluang untuk joging di pantai dan berenang di kolam terlebih dulu sebelum pergi sarapan walaupun untuk tempoh 15 minit atau setengah jam. Pantai Batu Buruk dengan pasir halus bersih dari pemandangan timgkat 10 Primula Beach Resort.
Pandangan dari Satelit Pantai Batu Buruk. Kolam renang Primula Beach Resort jelas kelihatan (bahagian atas tengah gambar).

No comments: