Wednesday, October 1, 2008

Eid Mubarak

1 Syawal 1429 - Selamat Hari Raya, maaf zahir bathin. Begitulah ucapan tradisi rakyat Malaysia bila menyambut hari raya. Dulu kad raya dengan ucapan tersebut dihantar se awal puasa lagi. Aku masih meneriam beberapa keping kad raya, tapi setahun ke setahun semakin berkurang. Aku sendiri tidak menghantarnya kecuali yang percuma diberikan oleh jabatan. Ucapan raya sekarang kebanyakannya menggunakan internet atau sms. SMS nampaknya paling popular dan dikirim pada waktu semasa, 1syawal. Bermacam-macam gaya tulisan yang aku terima antaranya ucapan pantun yang berkaitan basikal seperti berikut;
Jangan lagak guna campagnolo
Kayuh pelan pun tak leh folo
Raya cekik sampai overflo
Kang nak kayuh balik siksa nanti bro

Selain itu,
Lemang lekat di celah gigi
Cari lidi korek sendiri
nak hantar kad raya postor dah cuti
SMS saja dapat diberi

Sempurnalah sudah ibadah puasa
Tibalah saat berhari raya maaf diberi ampun dipinta
Terguris hati tersalah kata
Tersilap faham lumrah manusia
Jari disusun di hari yang mulia
Luhurkan budi bersihkan hati
Salam aidilfitri





2 comments:

A. H. WAN [uncle.D] said...

Cantik juga shots yang diambil. Guna camera phone saja ke tuan?

abuomar said...

Tu guna DSLR, tapi gambar masih tak begitu tajam macam gambar demo. Lens ni tak leh close-up.