Wednesday, May 16, 2007

Aurat Wanita


Sesekali eluk kita selingkan sedikit cerita kita dengan hal agama. Berikut ialah apa yang saya sempat catit semasa mengikuti kuliah Dr. Huda Mohsin di masjid Sg. Merab (Isnin malam). Beliau ialah pensyarah UKM dalam jurusan hadis. Mudah-mudahan boleh faham. Saya dah simpan lama dalam buku kecil saya. Jadi saya fikir eluk disebarkan, tak banyak sedikit pun jadilah. Silap salah harap dimaafkan.


Surah an-nur 31: walyadhribna bikhumurahunna.. yang bermaksud dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepal mereka..

[31] Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka atau saudara-saudara mereka atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam atau hamba-hamba mereka atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya.

Perintah hendaklah dia menutup leher baju. Mereka melabuhkan jilbah (selindang besar) ke atas badan mereka.
Hadis – mendedah muka – ada sahabat wanita mendedah mukanya.
Tudung bukan lambang tetapi kehendak agama dari al-quran tidak seperti salib.

No comments: