Sunday, March 29, 2009

Latihan bulan R'awal

Masih mengekalkan latihan fizikal purata 1 jam sehari.

4 comments:

uncle.D [AHW] said...

Salam,
Tuan masih gah dan mampu kekalkan latihan. Syabas G.

Atas faktor cuaca yg tak menentu akhir2 ni saya agak kurang benar berbasikal, hungga dan bereney. Tua2 ni ketahanan body dah menurun la sikit sebanyok. Saya kena listen to the body la - ramai kawan2 yg seangkatan dah 'jalan' dahulu apabila terlalu stress semasa bersukan.


wassalam

abuomar said...

Wsm,
Sebenarnya latihan saya dah semakin menurun. Walaupun tempoh latihan nampak panjang tapi keamatannya (intensity) dah menurun. Betul cakap demo tu, tua2 dah tak leh stress lebih. Kadang2 saya rasa tegang urat belakang/bahu (seolah2 macam 'tersalah bantal').
Kawan2 seangkatan yang 'jalan' dulu kerana stress bersukan tu macam mana, kena stroke?, jantung?. Boleh share sikit ke sebagai langkah berjaga2.

uncle.D [AHW] said...

Kawan2 yg 'jalan' tu berkaitan dgn sukan :
1. Bereney [mati dalam swimming pool]
2. Lepas berjogging - mengantuk dan tertidor tak bangun2.
3. Main Badminton - ini yang paling ramai sekali - dah tigo orang 'go'. Yg sempat diselamatkan termasuklah kawan kita Iberahim, Pak Muda dan ramai lagi...

Yg naik beskal belum ada lagi.Kalau kawe kuat 'ngache' takut gak akan jadi org pertama dlm statistik. Tapi so far insya
allah cardiac masih ok, cuma kerapkali kejang otot betis kalau bergatih melebihi 25batu [40km]. Mungkin kena amik banyak air dan garam kot.. macam mana tu Dr. G? Mintak nasihat/konsultasi.

abuomar said...

Salam,
Betul kata uncle D. Listen to your body. Selain tu regular medical check-up. Tahun lepas paras kolestrol saya 5.3. Tahun ni meningkat 6.3. Cepat sungguh, tu pun dah puas bersenam. Selain bersenam, makan nak kena jaga.
Bagaimanapun semua orang akan merasa maut.